Vimpelissä juhlitaan kansallispeliä pesisfestivaaleilla

Tahko Pihkalan 100 vuotta sitten Suomeen tuomaa pesäpalloilua juhlitaan Vimpelissä heinäkuussa koko viikon ajan. Vimpelin Veto ja Vimpelin kunta järjestävät Pesisfestivaalit, joiden aikana Veto pelaa kolme superin kotiotteluaan.

– Vimpeli tunnetaan pesäpallosta ympäri Suomen ja olemmekin julistautuneet pesäpallon pääkaupungiksi. Nyt tarjoamme suurelle yleisölle reilun viikon ajan tapahtumia lajin ympäriltä, Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kertoo.

– Odotamme festivaaleille tuollaista 10 000 ihmistä, viikon huippuna ovat tietenkin Vedon kolme superpesisottelua.

Vimpeli pelaa 9.-17.7 käytävillä Pesisfestivaaleilla Hyvinkään Tahkoa, Sotkamon Jymyä ja Seinäjoen Jymyjusseja vastaan kotiottelut.

– Olemme suunnitelleet Urheilukorttiin näiden kolmen ottelun erikoistarjousta, kerromme siitä lisää kun sarja käynnistyy toukokuun puolivälissä, Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi kertoo.

Vimpelin Saarikentälle mahtuu istumaan noin 3500 katsojaa, se on enemmän kuin kunnassa on asukkaita. Huippuvastustajat takaavat sen, että otteluihin tulee varmasti tungosta.

Pesisfestivaalien aikana avataan myös maan ensimmäinen pesäpallomuseo. Siellä voi tutustua lajin historiaan Tahko Pihkalan ajoista lähtien.

– Haluamme tuoda lajin historian koko kansa ulottuville, se on tällaisena juhlavuotena erittäin tärkeää, Leijonanmieli painottaa.

Pesisfestivaalien aikana pelataan myös juniorien pesäpalloturnaus, esitellään Pesäpalloliiton alaisuuteen tullutta baseballia, josta Tahko aikanaan kehitti lajin.

– Pesisfestivaalien aikana järjestetään Vimpelin laskettelukeskus Lakiksen yhteyteen rakennetuilla kuntoportailla myös ensimmäiset porrasjuoksun SM-kisat, järjestelyistä vastaava Mikko Liikala kertoo.

– Kunnioitamme myös Järviseudulla menestystä niittäneitä entisiä huippupelaajia, järjestämällä entisten mestarien välisen Vimpelin ja Alajärven ottelun. Pelaamassa on lukuisia entisiä SM-mitalisteja.

Viikon aikana on tarkoitus pelata myös julkkisten ja huippu-urheilijoiden välinen näytösottelu.

– Pesisfestivaalit tarjoavat koko perheelle tapahtumia, Hevisauruksen konsertista räpylänheiton SM-kisaan ja 3×3 koriturnaukseen, Liikala kertoo.

– Tapahtumasta ollaan tekemässä jokavuotinen pesäpallon suurtapahtuma, jossa ihmisten on mukava viettää lomapäiviään, Lakaniemi painottaa.

– Pesäpallolla on valtava merkitys kunnalle ja tunnettavuudelle. Uskon, että saamme pesisfestivaalien avulla tuotua lajia ja korona-ajan jälkeistä yhteenkuuluvuutta taas koko kansan ulottuville, Leijonanmieli painottaa.

Pesisfestivaalien ensimmäinen superin ottelu on maanantaina 11.7, kun Veto kohtaa Tahkon.

Vimpelin lisäksi Urheilukortin pesäpalloseuroja ovat Sotkamon Jymy, joka aloittaa kotipelinsä uudella stadionilla Vimpeliä vastaan kesäkuun alussa. Lisäksi Urheilukortin perheeseen kuuluvat naisten Suomen mestari Porin Pesäkarhut ja Tahkon Leidit sekä Ykköstä pelaava Kannuksen Ura.