Idrottskortet Meddelande

Kuva: HPK/Pekka Rautiainen

Stort antal storföreningar inom idrott anslöt sig till verksamheten med Idrottskortet

Finlands Idrottskort, som lanserades i maj, har snabbt fått tiotals föreningar och idrottsförbund att ställa sig bakom projektet. Också grenmångfalden är stor eftersom många olika grenföreningar anslutit sig till verksamheten.

– Hittills har över 50 föreningar, idrottsförbund och idrottsgemenskap ingått avtal med Finlands Idrottskort och allt fler vill delta. Det finns helt klart ett behov av Idrottskortet på det finländska fältet för idrott, berättar ordförande i styrelsen för Suomen Urheilukortti Oy Mikko Vanni.

Idrottskortet är ett mobilkort som utvecklats i samarbete mellan bakgrundkrafter inom idrott och idrottsorganisationer för att uppmuntra publiken att ta del av olika grenars idrottsevenemang på plats i stället för att se dem från hemmasoffan. Syftet med Idrottskortet är att i synnerhet locka nya åskådare men också att öka och bredda evenemangsdeltagandet bland sådana konsumenter som redan deltar i idrottsevenemang. Mobilapplikationens idrottskalender kan laddas ner gratis, och dessutom får kortets användare ta del av ett stort utbud av tjänster och förmåner.

– Av de stora hockeyföreningarna har redan ligaföreningarna Tappara, Ilves, Ässät, Jukurit, HPK och JYP samt KHL-föreningen Helsingin Jokerit anslutit sig till Idrottskortet. Inom basket har vi fått med bl.a. Helsinki Seagulls och HJK inom fotboll. Av föreningarna med många olika grenar kan nämnas Vimpelin Veto och inom vollyboll deltar bl.a. VaLePa, Kokkolan Tiikerit, LP Viesti och Vantaan Ducks, berättar Vanni.

– Idrottskortet vill särskilt fokusera på att stödja damligor och damidrott. Från damernas Mästerskapsliga deltar bl.a. LP Vampula och Liigaploki i Idrottskortet. Den nationella ligan representeras av TiPS, PK 35 och HJK. Det är väldigt bra att förutom ligalagen har också bl.a. friidrotten, konståkningen och danssporten blivit en del av Idrottskortfamiljen.

– Ringa Ropo, som alla känner och som fortfarande innehar det finska rekordet i längdhopp, har effektivt hjälpt till att skaffa idrottspartners. Hon har nu i ett par månader varit involverad i Idrottskortets team, avslöjar Vanni.

Idrottskortet uppmuntrar konsumenten att ta del av idrottsevenemang och ger extra inkomster till föreningar, idrottsförbund, Olympiafonden och Paralympiska fonden. Tack vare kortet kan idrott och motion få upptill 20 miljoner euro i tilläggsfinansiering för sin verksamhet på fyra år, förutsatt att försäljningen av Idrottskortet ökar som förväntat till 180 000 kort under säsongen 2024–2025.

Med Idrottskortet, som laddas ner som mobilkort, kan användaren köpa inträdesbiljetter till evenemang till ett förmånligare pris, och en del av biljettpriset kan anvisas direkt till den förening, idrottsförbund, Olympiafond eller Paralympiska fond som användaren vill stödja.

– Paralympiska kommittén anser att Idrottskortsamarbetet är viktigt, inte bara ekonomiskt utan också verksamhetsmässigt, betonar generalsekreterare Riikka Juntunen.

– Samarbetet med olika idrottsförbund och föreningar får nya och innovativa former genom Idrottskortet.

Idrottsförbund som redan i det här skedet anmält sig till Idrottskortet finns inom motorsport, amerikansk fotboll, sportskytte, judo, konståkning, danssport, tennis och friidrott, dvs. Finlands Friidrottsförbund. Andra intressanta samarbetsparter är Idrottsmuseet och Pajulahti idrottscentrum samt gymkedjan Fressi. Idrottskortets användare kommer också att få ta del av förmånliga tjänster i anknytning till bl.a. tennis, golf och orientering.

Från och med hösten kan Idrottskortet också användas som gymkort. Finlands största gymkedja Fressi kommer att ta i bruk kortet vid sina samtliga verksamhetsställen, vilka redan är 42 antalet i Finland.

– Vi vill vara med och skapa nya sätt att skaffa medel för idrott och motion, säger verkställande direktör för Fressi Hannu Välikoski.

– Vi upplever också att samarbetet med föreningsfältet är viktigt och vi hoppas att vi genom samarbetet kan sänka tröskeln för människor att ta hand om sin hälsa.

– Människorna har återvänt till gymmet efter coronatiden. Det är tydligt att människornas behov av att upprätthålla muskelkonditionen och den mentala hälsan inte har försvunnit, betonar Välikoski.

Fressi har konditionssalar runtom i Finland så samarbetet byggs upp tillsammans med föreningar som deltar i verksamheten med Idrottskortet. Fysioline Fressi blev också en delägare i Suomen Urheilukortti Oy.

I Tavastehus har stadens samtliga stora idrottsföreningar, dvs. HPK, Hämeenlinnan Lentopallokerho, fotbollsklubben HJS och innebandyföreningen Steelers anslutit sig till Idrottskortet. För HPK som spelar i hockyligan var det en självklarthet att gå med i verksamheten.

– Vi tror att vi tack vare Idrottskortet får nya målgrupper till hockeyläktaren. Vi har en etablerad publik men med hjälp av Idrottskortet kan vi också erbjuda hockeyupplevelser till sådana åskådare som inte i normala fall skulle befinna sig på läktaren, säger verkställande direktör för HPK Antti Toivanen.

– Vi vill också vara med i alla nya projekt som främjar idrott och motion, och Idrottskortet är exakt det. Det har också en stor betydelse för föreningarnas medelsanskaffning, påminner Toivanen.

Förutom i Tavastehus håller motsvarande koncentrationer av medverkare inom Idrottskortet redan på att bildas bl.a. i Tammerfors, Jyväskylä, Karleby och Helsingfors.

Idrottskalendern är en av de viktigaste egenskaperna som Idrottskortet erbjuder. Användarna ser för varje dag i kalendern hurdana idrotts- och motionsevenemang erbjuds av idrottskortets partnergrenar och partnerföreningar.

– Den centraliserade kalendern för idrottsevenemang ger användarna möjlighet att hitta nya grenar som de kan ta del av. En liknande centraliserad tjänst har inte tidigare funnits till hands för konsumenter och åskådare, betonar Idrottskortets styrelsemedlem Jukka-Pekka Vuorinen.

– Mobilapplikationen kommer i fortsättningen att ge föreningarna och idrottsförbunden ett nytt sätt att informera konsumenterna om sina evenemang, berättar Vuorinen.

Idrottskortets mobilapplikation publiceras i augusti. Suomen Urheilukortti Oy bygger den tillsammans med Devolon Oy med stöd av EU:s strukturfond.

När konsumenten köper Idrottskortet som kostar 69 euro får hen fem inträdesbiljetter på kortet, och i fortsättningen också andra tjänster. Priset på ett evenemang är 13,80 för konsumenten. Ordinarie priset på inträdesbiljetten till ett evenemang som är med i Idrottskortet ligger mellan 15 och 18 euro.