Suomi-Ruotsi palaa Olympiastadionille

Perinteinen yleisurheilumaaottelu Suomi-Ruotsi palaa Helsingin Olympiastadionille kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran maaottelu käytiin Helsingissä vuonna 2014.

– Helsingin Olympiastadion on valmis vastaanottamaan maaottelun. Olemme todella iloisia siitä, että saamme taas pitkän tauon jälkeen tuotua maaottelun perinteiseen pyhättöön, kiitteli SUL:n puheenjohtaja Sami Itani.

Historian ensimmäinen Suomi-Ruotsi maaottelu käytiin loppukesästä 1925 Eläintarhan urheilukentällä, Olympiastadionilla kisattiin ensimmäisen kerran vuonna 1939. Stadionin remontin vuoksi maaottelu on ollut ”evakossa” Tampereella, mutta nyt se palaa Helsinkiin.

– Maaottelutapahtuma on tietenkin pääasia, mutta olemme pyrkineet tekemään siitä myös tapahtuman, johon kaikki voivat tulla viihtymään, paljastaa SUL:n markkinointipäällikkö Jari Töykkä.

– Lauantaina maaottelu vedetään iltatapahtumana, sunnuntaina taas koko perheen päivätapahtumana, perinteitä ja arvoja kunnioittaen, Töykkä painottaa.

Maaottelun yhteydessä järjestetään mm. avoin 10 km katujuoksu samaan aikaan, kun maaottelun pisteistä juostaan samalla reitillä.

– Lisäksi meillä on Suomen suurin lasten urheilutapahtuma, joka on linkitetty maaotteluun, Töykkä kertoo.

Suomi-Ruotsi maaottelu keräsi kultavuosinaan 1970- ja 1980 luvulla bussilasteittain väkeä maakunnista. Nyt viikonloppuun pyritään rakentamaan tapahtuma, joka kerää osanottajia ja kannustajia ympäri Suomea.

– Tarkoitus on täyttää stadion kumpanakin päivänä, Töykkä painottaa.

Maaottelun arvostus on noussut taas viime vuosina. Ruotsin kirkkaimmat yleisurheilutähdet, Armand Duplantis ja Daniel Ståhl ilmoittivat jo maaliskuussa, että maaottelu kuuluu ehdottomasti heidän kilpailukalenteriinsa.

– Kummallakin maailmantähdellä on kysyntää jokaiselle viikonlopulle, mutta maaottelu tuntuu olevan heillekin tärkeä. Tosin siinä en yhdy heidän käsitykseensä, että Ruotsi voittaisi taas maaottelun miehissä ja naisissa, Töykkä naurahtaa.

– Suomella on kaikki edellytykset ja mahdollisuudet voittaa kumpikin maaottelu. Olen varma siitä, että kun maaottelu palaa Olympiastadionille, otamme voitot kummassakin ottelussa, puheenjohtaja Itani vakuuttaa.

SUL on varannut kummallekin päivälle kiintiöt stadionilta Urheilukortin omistajille.

– Maaottelu on suuri tapahtuma, joka tarjoaa urheilun lisäksi myös paljon muita tapahtumia ja elämyksiä. Nyt jos koskaan kannattaa tulla nauttimaan niistä lunastamalla loput Urheilukortin avulla, Töykkä painottaa.

Suomi-Ruotsi maaottelu käydään Helsingin Olympiastadionilla yleisurheilun MM- ja EM-kisojen jälkeen syyskuun 3-4. päivinä.