Seminaari pohtii naisten asemaa urheilun kuluttajina

Urheilukortti järjestää toukokuun loppupuolella seminaarin, jossa pohditaan naisten asemaa urheilussa ja urheilukatsomoissa. Seminaarissa ovat puhujina mm. Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo, bloggaaja-yrittäjä Lotta Heikkeri, Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen sekä Urheilukortin seurapalvelupäällikkö Ringa Ropo.

– Aiheet ovat nyt mitä ajankohtaisimpia ja niistä ovat puhumassa nimenomaan naiset, kertoo Urheilukortin yhteysjohtaja Petri Harsunen.

Seminaari järjestetään toukokuun 21. päivänä ja mukaan otetaan 60 Urheilukortin kumppanien edustajaa.

– Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Seminaarin tila määrittää sen, että mukaan voidaan ottaa 60 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Tarkemmat ohjeet lähetetään myöhemmin.

Sponsor Insight on luvannut seminaarin pohjaksi raportin, jossa kerrotaan laajamittaisen tutkimuksen tuloksia siitä, mitä naiset odottavat ja haluavat urheilutapahtumilta.

– Koronan jälkeen katsomot eivät ole täyttyneet siinä määrin, kun toivottiin. Tämä raportti luo hyvän pohjan pohtia sitä, kuinka urheilutapahtumia tulisi kehittää.

– Itse urheiluhan on tietenkin pääroolissa, mutta katsojat haluaisivat myös muuta tietoa.

– Naisten toiveena olisi saada tietoa säännöistä, taktisista asioista ja tietenkin faktaa myös urheilijoista, Harsunen paljastaa raportin taustoja.

Urheilutapahtuma on siis naiskatsojien kannalta paljon muutakin kuin itse suoritus. Naisten toiveita on syytä kuunnella, ne asettavat uusia vaatimuksia urheilutapahtuman taustoittamiselle ja livenä tehtävälle ”selostukselle”. Kuuluttaja ei välttämättä olekaan enää pelkkä monotoninen maalin tekijän nimen kertoja, vaan heiltä odotetaan yleisön viemistä sisään tapahtumaan.

Jos katsoo vaikka kevään eri palloilusarjojen katsojaprofiilia, niin valtaosa katsojista on miehiä. Jos katsojamääriä halutaan kasvattaa, niin silloin katseet kääntyvät ilman muuta naisiin, heitä olisi saatava katsomoihin enemmän ja enemmän.

Naiskatsojat tulevat katsomoon toistensa kanssa. Silloin on kuunneltava heidän toiveitaan. Naisille ei katsomoissa välttämättä riitä kahvi ja kisamakkara, vaan he odottavat buffetilta enemmän kuin miehet. Miksi toiveisiin ei siis vastattaisi?

Nykypäivän kisakatsomot ja niiden oheispalvelut on rakennettu pitkälti miesten toiveiden mukaan. Makkaran kyytipojaksi tarjotaan usein olutta, omassa osassa katsomoa. Mitäs, jos toisella puolella olisikin viinibaari, juustoineen ja suolakeksineen?

Entä mikä on naisten rooli urheilun päätösprosessissa? Kuinka hyvin naisia kuunnellaan ja voitaisiinko heitä houkutella lisää seurojen päätöksiä tekeviin elimiin?

Näistäkin asioista keskustellaan Urheilukortin naisseminaarissa 21. toukokuuta Helsingin Olympiastadionilla pidettävässä seminaarissa.