Ruotsi kaadetaan kotiyleisön voimin

Urheilukortti kuuluu jokaisen yleisurheilun ystävän lompakkoon kesän aikana. Urheilukortilla pääsee sisään niin Motonet-sarjan kotimaisiin huippukisoihin, Suomen kovatasoisimpiin yleisurheilukisoihin Paavo Nurmi Gameseihin ja syksyn Ruotsi-otteluun.

– On aivan eri katsoa 90 metrin keihäskaaria TV-vastaanottimista kuin paikan päällä. Turun Paavo Nurmi Kisoissa voi nähdä paikan päällä niitä hirmukaaria, Track and Field Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Töykkä painottaa.

– PNG kisat ovat kovimmat Suomessa järjestettävät kansainväliset kisat. Sen osanottajajoukko vetää täysin vertaa Timanttiliigan kisoille, on jopa kovempi, Töykkä kehuu.

PNG kisat järjestetään Paavo Nurmen mukaan nimetyllä Turun stadionilla 14. kesäkuuta. Kahden vuoden tauon jälkeen kisoihin voidaan myydä täysi ”sali” lippuja. Kysyntä on ollut ennakolta niin kovaa, että lippujen hankintaa ei kannata jättää stadionin ovelle.

Turussa nähdään kauden kovatasoisin keihäskisa ennen Eugenen MM-kisoja, sillä yli 90 metriä jo heittäneet Grenadan Anderson Peters ja Tshekin Jakub Vadlejch ovat mukana. Kumpikin kiskaisi haamukaarensa Dohan Timanttiliigassa, mutta Peters on senkin jälkeen ylittänyt 90 metrin rajan myös Hengelossa.

Keihäspaikan kuningas, Saksan Johannes Vetter on tulossa Turkuun, samoin Suomen ykkösheittäjät Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Kuusela.

– Lisäksi kaikki MM-kisoihin ja EM-kisoihin tähtäävät suomalaiset ovat mukana Turussa. Sieltä saa erittäin arvokkaita ranking-pisteitä, joten jokainen haluaa myös menestyä lajissaan, Töykkä painottaa.

MM-kisat käydään Eugenessa heinäkuun puolivälissä ja EM-kisat Munchenissä elokuun puolivälissä. Suomen ja Ruotsin mitalistit kohtaavat sitten syyskuun alussa Helsingin Olympiastadionilla.

– Me tarvitsemme yleisön avuksemme, sillä nyt aiomme kaataa Ruotsin.

– Maaottelu käydään teemalla ”Paluu kotiin” ja haluamme tehdä sen tyylillä. Siihen tarvitsemme myös yleisön tukea, sillä viime vuonna ruotsalaiset katsojat kannustivat niin villisti omiaan, että se tuntui ihan siellä Tukholman radan pinnassa, Töykkä huokaa.

Suomi on pystynyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana voittamaan Ruotsin miehissä vain kerran ja naisissa kaksi kertaa. Nyt maaotteluun lähdetään voittamaan kumpaakin ottelua.

– Toki Ruotsi tuo Olympiastadionille supertähtensä Daniel Ståhlin ja Armand Duplantisin, mutta toivottavasti meilläkin on MM—ja EM-kisojen jäljiltä heittää peliin muutama mitalisti. Ja uskon vahvasti, että näin tulee tapahtumaan, Töykkä laskeskelee.

Maaotteluun on perinteisesti tultu linja-autoilla ympäri Suomea. Töykkä uskoo, että myös tällä kertaa suomalaiset innostuvat saapumaan joukolla Olympiastadionille.

– Yleisön merkitys on aivan valtava. Se pauhu pudottaa juoksuissa aikoja sadasosista sekunteihin ja tuo hypyissä ja heitoissa useita senttejä. Sen pauhun haluavat kaikki kokea, urheilijoista katsojiin.

Maaottelu käydään Olympiastadionilla syyskuun 3-4. päivinä. Maaotteluun on varattu katsomopaikkoja Urheilukortin haltijoille.