Horse Show yhdistää perheet ja kerää huiput

Helsinki International Horse Show järjestetään muutaman koronavuoden jälkeen nyt 36. kerran. Paikkana on legendaarinen Helsingin jäähalli.

– Jos Nokia yhdisti aikanaan ihmiset, niin Horse Show yhdistää perheet. Tämä on viikonloppu, jolloin tyttäret ja äidit tuovat perheen isät mukanaan katsomoihin, hehkuttaa kilpailunjohtaja Tom Gordin.

– Ensimmäinen Horse Show järjestettiin vuonna 1985, siitä lähtien tapahtuma on kerännyt myös maailman huippuratsastajat Helsinkiin, Gordin muistuttaa.

Tänä vuonna Helsingissä nähdään Lontoon olympialaisten voittaja ja kolme kertaa maailmancupin finaalin voiton vienyt Sveitsin Steve Guerdat. Mukana on myös olympialaisissa joukkuekultaa voittanut, sekä Euroopan mestaruuden kuitannut Ranskan Kevin Staut.

– Helsinkiin tulee kolme ratsastajaa maailmanlistan kymmenen parhaan joukosta ja yhdeksän arvokisojen mitalistia, joilla on kaikkiaan 40 arvokisamitalia, Gordin kehuu.

– Helsingin kisojen vetovoima on maailmalla yhä kova. Ratsastajat arvostavat järjestelyjemme tasoa.

Helsinki pysyy maailmancupin kalenterissa, vaikka vuodessa järjestetään nykyään jo 150 viiden tähden kisaa, joihin siis Horse Show lukeutuu, vuodessa. Maailmancupin hallikiertue alkaa Oslosta viikkoa ennen Helsingin kisaa.

– Lipunmyynti on edennyt yhtä hyvin kuin ennätysvuonna 2019, joten Helsingin jäähallissa on tunnelma kohdillaan. Olemme varanneet sieltä myös paikkoja Urheilukortin käyttäjille.

Kisojen ehdoton huipentuma käydään sunnuntaina, jolloin kisataan World Cupin lähtö. Suomalaismenestystä voidaan odottaa keskiviikosta lauantaihin käytävissä alemmissa luokissa. Kisat pidetään 19.-23. lokakuuta.

– Suomalaisista Anna-Julia Kontio kilpailee myös maailmancupissa, hänellä on kaksikin hyvää omaa hevosta.

Kontio palasi kilpailuihin vuosi sitten äitiyslomalta, hänellä on yhdessä miehensä kanssa talli ja harjoituspaikka Belgiassa ja tallista löytyy kaksi omaa hevosta Jay Jay ja Lopez. Hän hyppää Jay Jayllä maailmancupin kisassa sunnuntaina ja GP-kisassa Lopezilla lauantaina.

Kontio kilpaili ensimmäisen kerran Horse Showssa jo 12-vuotiaana, vuonna 2003. Neljä vuotta sitten Kontio oli Horse Shown GP-kisassa kuudes. 

– Toinen erittäin mielenkiintoinen ratsastaja on Jone Illi. Vasta 15-vuotias ratsastaja on voittanut, siis todellakin voittanut tänä vuonna jo 20 kansainvälistä kisaa, Gordin kertoo.

– Hän on lajimme todellinen tulevaisuuden lupaus, joka tekee nyt ensi esiintymisensä Horse Showssa. Jonen hevoset eivät ole vielä valmiita GP-tasolle, mutta pienemmissä luokissa hän haluaa menestyä.

Illi voitti viime kesänä alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, hän oli kilpailuhetkellä vielä 14-vuotias ja sai nuorena urheilijana erikoisluvan osallistua kisoihin. Nyt hän kilpailee ensimmäistä kertaa suuren yleisön edessä Suomessa, sillä Horse Showhun odotetaan kisaviikon aikana noin 40 000 katsojaa.

– Horse Show on Suomen suurin naisten ja tyttöjen urheilutapahtuma. Urheilukortin kumppanuuden myötä uskomme, että tänä vuonna saamme katsomoon myös perheen miespuolisia katsojia.

Kolmas mielenkiintoinen ratsastaja on Noora Pentti ( ent Forsten ). Hän selvitti viime vuonna tiensä maailmancupin finaaleihin.

– Noora piti pitkästä aikaa yllä keväällä suomalaisten mainetta maailmancupin finaalissa. Uskon, että hän on kovassa iskussa myös tämän vuoden avauksessaan Helsingissä.

Jari Porttila